Новини

Лазерен скенер откри дърво колкото Биг Бен

Тропическо дърво, открито от британски учени с лазерно сканиране, е най-високото в малайзийска джунгла – 89,5 м.

Учените от университета на Кембридж са открили великана в резервата в басейна Маляу, наричан „Изгубения свят на Сабах“. То е от вида жълто меранти. Лазерен скенер, прикрепен за самолета им, регистрирал дървото, докато заснемал триизмерно джунглата в рамките на проект за картографиране на биоразнообразието в района.
Точното измерване на височината на дървото било много трудно. Екипът ангажирал за целта местен катерач. Докато бил на върха обаче, той изпратил съобщение на чакащия го долу екип, че няма време за снимки, защото около него лети орел, който се опитва да го нападне, а и има много пчели.
Дървото е високо почти колкото лондонската часовникова кула Биг Бен. То надхвърля предишния тропически рекордьор с 1,2 м.
Най-високото дърво в света е американска секвоя, растяща в калифорнийски национален парк. Тя е висока 115 м.
Жълтите меранти вече са класифицирани като застрашени заради екстензивното им изсичане.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • България и Румъния заедно в морското пространствено планиране
  България и Румъния заедно в морското пространствено планиране

  България и Румъния приключват успешно проект за взаимодействие в областта на морското пространствено планиране. В онлайн формат беше проведена заключителната конференция по инициативата „Трансгранично морско

 • След трагедията на АМ „Струма“: Комитова иска проверка на място
  След трагедията на АМ „Струма“: Комитова иска проверка на място

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова проведе работно заседание с ръководствата на Агенция пътна инфраструктура (АПИ) и Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК)

 • Обновяват Кремиковския манастир
  Обновяват Кремиковския манастир

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и заместник-министърът и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Нина Стоименова посетиха днес Кремиковския манастир „Св. вмчк.

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us