Новини

Лятото на 2022 е най-горещото в Европа от 1991 г. насам

Лятото на 2022 г., белязано от жеги и голяма суша, свързвани с глобалното затопляне, е най-топлото, регистрирано в Европа, съобщи АФП, позовавайки се на европейската служба „Коперник“.

Средните температури са „най-високи, както за м. август, така и за цялото лято“, като надхвърлят с 0,4 градуса за трите месеца тези от 2021 г., когато е предишният рекорд, отбелязват в комюнике от службата за промените в климата „Коперник“. За периода 1991 г. – 2000 г. те надхвърлят средното за сезона с около 1,34 градуса Целзий. Температурите през август са рекордни – с 1,72 градуса Целзий над средното за периода 1991 г. – 2000 г.

„Интензивната поредица от горещи вълни в Европа, съчетана с необичайни условия на засушаване, доведе до екстремно лято с рекордни температури, суша и пожари“, казва в изявлението си Фрея Вамборг, главен учен в европейския институт.

„Сушата и пожарите в много части на Европа се отразиха на обществото и природата по различни начини“, отбеляза тя и припомни, че „предишният рекорд беше само на една година“.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us