Новини

Люксембург прие закон за усвояването на ресурсите на космоса

Частните компании получиха възможност да се включат в усвояването на ресурсите на космоса, като на 1 август в Люксембург влезе в сила закон за промишлено усвояване на астероиди, съобщи руското издание на „Форбс“.

Миниатюрната държава застана в първите редици на зараждащия се добив на полезни изкопаеми в космоса. Законът, който бе приет в страната, е вторият от този тип в света след закона за космическата конкурентоспособност на САЩ от 2015 г. и първият в Европа. Промените, които се наблюдават в момента в космическия отрасъл, обаче могат да се отразят върху отношенията между държавите и частните структури, както и върху бъдещето на космическото право.

Проблемът е, че все още е в сила Договорът за космоса, с официално име „Договор за принципите на дейността на държавите по изследване и използване на космическото пространство, включително Луната и други небесни тела“, подписан през 1967 г. от над сто държави.

В документа е регламентирано мирното изследване и използване на космоса, но не се предвижда съществуването на бизнес интереси. Точно обратното – посочва се, че права на собственост в космоса може да има само върху обекти, произведени от човека.

Основите на договора са положени в годините на Студената война, когато не икономическото съперничество, а търсенето на престиж, „меката сила“ и най-вече съображенията за национална сигурност на САЩ и СССР са основните движещи сили в развитието на космическия сектор.

Редица бизнесмени, занимаващи се с космонавтика и технологии, са обезпокоени, че в договора от 67 г. липсва понятие за частна космическа компания и следователно за законността на някои проекти, което може да попречи на развитието на бизнеса отвъд пределите на Земята.

Потенциално най-големият бизнес в космическото пространство е промишленото усвояване на небесни тела. Най-простият пример е, че астероидите могат да съдържат платина, злато, сребро и редкоземни метали. Само един щрих – ядрото на астероида UW158, който преди две години прелетя в непосредствена близост до Земята, съдържа над 90 тона платина, което според някои оценки достига 5,4 трлн. долара.

Това повдига въпросът за добива на полезни изкопаеми на метеорити и как той трябва да е регламентиран.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us