Новини

Мъск отказа да блокира руските медии; Москва разрешава „пиратството“

Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск обяви, че отказва да спре руските медии чрез системата Старлинк, заради свободата на словото. „Някои правителства (не това на Украйна) са поискали от Starlink да блокира руски новинарски източници. Няма да го направим, освен ако не се окажем под дулото на оръжието“, заяви Мъск. Освен това той добави: „Съжалявам, че съм абсолютист по отношение на на свободата на словото“.

Русия спря достъпа в страната до „Фейсбук“ и „Туитър“.

Същевременно той сподели, че е от съществено значение да се увеличи производството на петрол и природен газ, за да се отговори правилно на кризата, причинена от конфликта между Украйна и Русия. Освен това той добави, че въпреки че подобни действия биха имали неблагоприятно въздействие върху Tesla Inc., „решенията за устойчива енергия просто не могат да реагират мигновено, за да компенсират руския износ на петрол и газ“.

Русия прие закон против фалшивите новини и въвежда срок за лишаване от свобода за такова престъпление до 15 години, като той ще се прилага, ако фалшификатите ще доведат до сериозни последици. Разпространението на съзнателно невярна информация за използването на руските въоръжени сили ще се наказва със:

 • глоба в размер от 700 000 до един милион и половина рубли или в размер на заплатата или друг доход на осъденото лице за срок до 18 месеца;
 • обществено-полезен труд, или както в РФ го наричат – корекционен труд – за период до една година
 • принудителен труд за срок до три години
 • наказания лишаване от свобода за същия период.

Ако престъплението е извършено от лице, използващо служебното си положение, от група лица по предварителен сговор или от организирана група, с изкуствено създаване на доказателства за обвинението, от користни подбуди, мотивирано от политическа, идеологическа, расова, национална или религиозна омраза или от омраза или враждебност към някоя социална група, предвидените наказания са по-тежки.

Законопроектът предвижда и глоба при призоваване към санкции срещу Русия – глоба в размер до 500 хил. рубли или в размера на заплатата за срок до три години.

Руският в. Коммерсант е научил за намеренията на властите в Москва да разрешат пиратството – да не се носи отговорност за използване на нелицензиран софтуер, ако е произведен в страна, обявила санкции срещу Русия.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • Птици оживяват като дронове
  Птици оживяват като дронове

  Странна идея е хрумнала на изследователи от Техническия университет в Ню Мексико в стремежа им да шпионират незабелязано. Те са решили да използват изпитаното изкуство

 • Деца молят за вода министъра с рисунки
  Деца молят за вода министъра с рисунки

  Деца от безводния Омуртаг подариха свои рисунки, които повече приличат на протестни плакати, отколкото на детски илюстрации, на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството

 • Какво е слънчево геоинженерство и има ли то почва… на Земята
  Какво е слънчево геоинженерство и има ли то почва… на Земята

  Учените са единодушни, че намаляването на глобалните емисии на парникови газове във възможно най-кратки срокове е от ключово значение за справяне с глобалното затопляне. Или

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us