Новини

Мъск представи идея за свързване на мозъка с технологиите

„Тайната“ компания на Илон Мъск Neuralink, която работи по опции за съвместна работа между човешкия мозък и технологиите, за първи път показа част от продуктите, които разработва, пише The Verge.

Целта на организацията е потенциално да започне да имплантира чипове на парализирани хора, като по този начин им позволи да контролират смартфони или компютри.

Първата голяма разработка на Neuralink са специални „нишки“, които е малко вероятно да засегнат негативно мозъка, за разлика от досегашните технологии, и създават възможност за трансфер на голям обем от данни между органа и електронно устройство, сочат документи с името „Elon Musk & Neuralink”.

Във въпросните бележки е отбелязано, че системата може да включва „до 3072 електрода на масив, разпределени в 96 нишки“.

Самите нишки са между 4 и 6 микрометра дължина, които ги прави по-тънки от човешки косъм. В допълнение към разработката, сред големите постижения на Neuralink е роботизирана машина, която за минута вгражда автоматично шест от специалните нишки в човешкия мозък.

Мъск показа презентация на проучванията на Neuralink, която според него не цели само да предизвика еуфория.

„Основната причина да правя тази презентация е привличането на кадри“, обяви той, призовавайки хора да кандидатстват за работа при него.

В бъдеще учените от Neuralink се надяват да използват лазер, за да преминават през черепа на пациент, вместо да се пробиват дупки, посочват те в интервюта за The New York Times. Ранните експерименти ще бъдат проведени от експерти от Станфордския университет.

„Надяваме се това да се случи при пациент до края на следващата година“, коментира Мъск.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • В навечерието на Димитровден: Арх. Комитова ще предложи 1,5 млрд. лв за пътища
  В навечерието на Димитровден: Арх. Комитова ще предложи 1,5 млрд. лв за пътища

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Коритарова заяви в навечерието на Димитровден, че заедно със строителите работят по важни теми. Димитровден е професионалният

 • В МРРБ търсят еко решения
  В МРРБ търсят еко решения

  Виждаме много дефекти, ще търсим механизъм те да бъдат отстранени. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на среща с представители на

 • Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране
  Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране

  България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост за обновяване на жилищния и нежилищния фонд. Значителни средства са предвидени за тези

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us