Новини

Местните в Нова Зеландия проплакаха от туристи

Нова Зеландия привлича рекорден брой туристи с обещанието си за недокосната природа, но на местните им писна от претъпкани туристически пътеки и от почистване след туристите.

Проучване на националната туристическа агенция в страната сочи, че почти всеки пети новозеландец се безпокои, че страната му привлича прекалено много туристи. Най-големите притеснения са свързани с пътните катастрофи и задръстванията, следвани от пренаселеността, липсата на инфраструктура и влиянието върху околната среда. Новозеландците са свикнали с пространство, а сега трябва се тъпчат с туристите. Страната е около три четвърти от площта на Германия, но населението е със 77 милиона по-малко.
Страната води маркетингова кампания на Нова Зеландия „100 процента чисто“, като се рекламира с филмовите трилогии „Властелинът на пръстените“ и „Хобит“, които са снимани там. Туристическият сектор сега процъфтява: през 2015 г. 3,5 милиона туристи са посетили страната, чието население наброява 4,5 милиона. Увеличението е 12% спрямо предходната година.
Не се вижда краят на разрастването на туристическия сектор, а броят на туристите се очаква да нарасне с 5,4 % годишно до 4,5 милиона до 2022 г.
Жителката на Уелингтън Карън Фишър е изминала две от пътеките от „Великолепните маршрути“ по Коледа заедно с хиляди туристи.
Заради лесния достъп и многобройните дневни екскурзии, които се предлагат, пътеките в Националния парк Абел Тасман са претъпкани през деня, казва тя. Хижите са резервирани с месеци напред и дори е трудно да се намерят свободни места за отдих покрай маршрута, което води до много продължително ходене.
Нарастването на броя на туристи, които посещават защитените територии, означава по-големи разходи за инфраструктура, премахване на боклука, почистване на къмпинги и други разходи, а недоволството расте, тъй като парите за всичко това идват от новозеландските данъкоплатци.
Според доклад на международната консултантска компания McKinsey Службата за съхранение на околната среда покрива около 5 % от разходите си средно чрез приходи от потребителите спрямо около 20% в националните паркове на Австралия, САЩ и Канада.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us