Новини

Метеорит светна над Северозападна България и падна в Румъния

Метеорит се взриви в атмосферата и падна в Румъния, но силният тътен стресна жителите на Видин.

От МВР са получили сигнали за взрива. Направена е проверка, няма ранени, нито материални щети. По данни на румънските власти става дума за метеорит, който се е взривил в атмосферата и е паднал в северната ни съседка. Той е видян не само във Видин, но и във Враца и дори в София, а минута по-късно се е чул и звук.

„В Националната астрономическа обсерватория не е наблюдавано такова явление“, заяви директорът на институцията д-р Никола Петров, преди да бъде потвърдена информацията за метеорита. Годишно падат между 20 и 30 000 метеорити.

От Планинската спасителна служба в Румъния съобщиха във фейсбук, че първоначално са помислили, че пада самолет. В последствие разбрали, че е метеорит.

„С телескоп това нещо би се видяло като монета от 1 лев. Може да е било във Видин, може и някъде в Румъния“, обясни д-р Петров по-рано. Някои от тях изгарят, докато падат, а други се приземяват и предизвикват шум. Това са тела, които падат върху земята от междупланетното пространство. Те са остатъци от метеори, които не са успели да изгорят напълно при преминаването си през земната атмосфера. При падане на такова тяло се наблюдава интензивно светещ, движещ се обект с видимо по-големи размери.

В астрономическия календар за тази година пише, че Делта Аквариден метеорен дъжд се появява всяка година от 12-и юли до 23-ти август. Пикът му тази година е през нощта на 28-ми юли и сутринта на 29-ти юли. Метеорът е астероид или друг обект, който изгаря при навлизането в земната атмосфера. Наричат ги „падащи звезди“.

Терминът „метеорид“ (или „метеорно тяло“) е твърдо тяло с относително малки размери, което се движи в междупланетното пространство. То става метеор, ако навлезе в земната атмосфера. Метеоритите могат да бъдат железни или каменни. Железните съдържат повече от 90 метал.

Когато метеорът е по-голям, видим при дневна светлина (и, според някои дефиниции, издава звук) – огнената топка, получена при експлозията, се нарича болид.

 

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us