Новини

Метеорити намериха в Англия

Няколко фрагмента от метеорит с общо тегло 300 гр бяха намерени в английското графство Глостършир, съобщи Би Би Си.
Метеорът беше видян в небето над Южна Англия миналата седмица.
Първото съобщение е получено от собственик на къща в Уинчкум, намерил овъглено парче в двора си. След това са се обадили и други хора.
Метеорит не беше откриван във Великобритания от 30 години.
Специалистите са много въодушевени защото парчетата са от рядък вид скала – въглероден хондрит. Този материал е със състав от образуването на Слънчевата система преди 4,6 милиарда години. Подобен метеорит досега не е откриван във Великобритания, каза д-р Ашли Кинг от Лондонския природонаучен музей.
Хиляди хора съобщиха, че са видели преминаващия в небето метеор вечерта на 28 февруари. Явлението е заснето и от мрежа специални камери на британското метеоритно общество. Информацията от тях насочи къде може да са паднали отломките. Там беше изпратен професионален екип, а междувременно започнали да пристигат съобщения за видени парчета. Те са малки, колкото стъклено топче за игра. Приличат на овъглени брикети.
Тъй като огненото кълбо е проследено от професионалните камери, специалистите вече са изчислили орбитата му. Метеорът е от външния астероиден пояс към Юпитер

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us