Новини

Мигранти на остров на Марица породиха съмнения гръцко или турско е парчето земя, кадастърът показва истината

Островът в река Еврос (Марица), където преди дни бяха заловени 38 мигранти, не е гръцка територия, както твърди опозиционната партия СИРИЗА. Това обясни гръцкият министър на миграцията Нотис Митаракис, като уточни, че гръцката военна географска служба и гръцкият кадастър показват, че мястото, от което мигрантите са подали сигнал за бедствие, е бил на турска територия.

Това не спря депутати от гръцката опозиционна партия СИРИЗА да попитат чие всъщност е островчето. Според тях в гръцкия кадастър островът в реката е отбелязан като гръцка държавна собственост.

Случаят датира поне от 11 август, когато се появиха информации за бедстващи мигранти на островче в реката, която разделя Гърция и Турция. Тогава гръцките власти отговориха, че островчето е турска територия и са уведомили турските власти, за да окажат помощ на мигрантите. На 16 август 38 мигранти бяха открити на гръцка територия, като според официалната информация те са преминали в Гърция на 14 август и са открити южно от първоначално обявените им координати. Според показанията им, обявени от гръцките власти, те били принудени със заплахи от турските сили за сигурност да преминат на гръцка територия, а едно дете на 5 години е починало, още докато се намирали от турската страна.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us