Новини

Михайло Парашчук: украинският скулптор, преобразил София

Днес, от 18 ч., в сградата на Съюза на архитектите ще бъде открита изложба, посветена на украинския и български скулптор Михайло Иванович Парашчук, преобразил София в началото на миналия век. Експозицията се организира по повод 100 години от установяването на дипломатически отношения между България и Украйна и 140 години от рождението на Парашчук.

Скулпторът пристига в България през 1921 г. като представител на Международния Червен кръст. В продължение на 40 години той оставя е своя отпечатък върху много сгради в София.

В София сградите, изпълнени с участието на Михайло Парашчук са: фасадата на Народна библиотека „Св. св. Кирил и Методий“; елементите на архитектурното оформление на: Народния театър „Иван Вазов“; Музикалният театър; капители за пиластрите на бившия Партиен дом, сега сграда на Народното събрание; художественото оформяне на Военната академия „Г. С. Раковски“ – релефи по сюжети от българската история във входното антре; Министерство на отбраната – парадното стълбище с двете лъвчета на парапета, коридорите, вратата на зала „Тържествена“; Съдебната палата – орнаментирани рамки на парадните врати; сградата на БНБ – декоративните мотиви с лъвове на „потъващите“ врати и зодиакалния часовник в оперативната зала, разкошния хол на втория етаж с колоните и капителите; орнаменталните дъги над входа на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Парашчук е автор на оформлението на моста „Русе-Гюргево“, пощата във Варна и окръжния народен съвет в Бургас.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us