Новини

Микропластмасата влияе на климатичните промени

Микропластмасата във въздуха оказва влияние върху климатичните промени, откриха учени от Кентърбърийския университет в Крайстчърч, Нова Зеландия.

Изследователите са анализирали ефектите от съдържанието на малки частици пластмаса в атмосферата. Според тях обемът на микропластмасата във въздушната обвивка на Земята се увеличава с всяка изминала година. Това ускорява процеса на глобалното затопляне.

За целите на изследването учените са разработили компютърен модел. Те са изчислили обема на микропластмасата, която се съдържа понастоящем в земната атмосфера, както и ефекта й върху повишаването на глобалната температура.

Резултатите показват, че на този етап ефектът от микропластмасата върху климатичните промени е незначителен. Учените обаче предупреждават, че съдържанието й в атмосферата продължава да се увеличава, което в крайна сметка ще доведе до ускоряване на глобалното затопляне. Изследователите напомнят, че малките частици пластмаса имат способността да разсейват и поглъщат слънчева светлина и радиация.
Микропластмасата отдавна е призната за опасен отпадък, който замърсява планетата и вреди на здравето на хората.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • България и Румъния заедно в морското пространствено планиране
  България и Румъния заедно в морското пространствено планиране

  България и Румъния приключват успешно проект за взаимодействие в областта на морското пространствено планиране. В онлайн формат беше проведена заключителната конференция по инициативата „Трансгранично морско

 • След трагедията на АМ „Струма“: Комитова иска проверка на място
  След трагедията на АМ „Струма“: Комитова иска проверка на място

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова проведе работно заседание с ръководствата на Агенция пътна инфраструктура (АПИ) и Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК)

 • Обновяват Кремиковския манастир
  Обновяват Кремиковския манастир

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и заместник-министърът и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Нина Стоименова посетиха днес Кремиковския манастир „Св. вмчк.

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us