Новини

Мини луни кръжат около Земята


Земята има повече от една луна, защото мини луни често остават известно време в орбита около нашата планета, сочат резултатите от изследване на Парижката лаборатория. Тези мини луни са астероиди, които обикновено орбитират по-малко от година около Земята, преди да се отдалечат в космоса.

Учени ползвали френски суперкомпютър, за да създадат модел на движението на милиони близки до Земята астероиди, докато те минават край нея. След това проследили траекторията на 18 000 космически скали, уловени от земната гравитация в рамките на компютърната симулация.

Данните сочат, че най-малко един астероид с диаметър 1 и повече метра кръжи около Земята по всяко време.

Повечето от тези мини луни се отскубват от земната гравитация и приключват пътуването си около Слънцето след около 9 месеца, макар че някои от тях десетилетия наред кръжат около нашата планета.

От научна гледна точка, мини луните са изключително интересни, защото мини луна може някой ден да се върне към Земята и да ни даде възможност да изследваме проба от материал, който не се е променил много от създаването на Слънчевата система преди 4,6 милиарда години, отбелязват експертите.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us