Новини

Мини луни кръжат около Земята


Земята има повече от една луна, защото мини луни често остават известно време в орбита около нашата планета, сочат резултатите от изследване на Парижката лаборатория. Тези мини луни са астероиди, които обикновено орбитират по-малко от година около Земята, преди да се отдалечат в космоса.

Учени ползвали френски суперкомпютър, за да създадат модел на движението на милиони близки до Земята астероиди, докато те минават край нея. След това проследили траекторията на 18 000 космически скали, уловени от земната гравитация в рамките на компютърната симулация.

Данните сочат, че най-малко един астероид с диаметър 1 и повече метра кръжи около Земята по всяко време.

Повечето от тези мини луни се отскубват от земната гравитация и приключват пътуването си около Слънцето след около 9 месеца, макар че някои от тях десетилетия наред кръжат около нашата планета.

От научна гледна точка, мини луните са изключително интересни, защото мини луна може някой ден да се върне към Земята и да ни даде възможност да изследваме проба от материал, който не се е променил много от създаването на Слънчевата система преди 4,6 милиарда години, отбелязват експертите.

Автор

Super User

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • В МРРБ търсят еко решения
  В МРРБ търсят еко решения

  Виждаме много дефекти, ще търсим механизъм те да бъдат отстранени. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на среща с представители на

 • Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране
  Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране

  България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост за обновяване на жилищния и нежилищния фонд. Значителни средства са предвидени за тези

 • Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура
  Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура

  Предприемачите и общината имат нужда от диалог, за да се стигне до по-справедливо изграждане на инфраструктура. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх.

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us