Новини

Министър Николай Нанков ще инспектира ремонта на „Витиня“

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов и експерти от агенцията ще инспектират ремонта на тунел „Витиня“ днес в 18.00 ч.. Те ще направя оглед на ремонтно-възстановителните дейности, които се извършват в момента в дясната тръба на съоръжението. На инспекцията ще присъстват и представители на пътноподдържащата фирма „Автомагистрали“. Целта е да се провери дали работите в тунела могат да приключат преди началото на летния сезон при пълна мобилизация и 24-часов режим на работа на екипите.

Ремонтът на тръбата за Варна започна на 27 юни м.г.. Включени са дейностите по възстановяване и усилване на тунелната облицовка, хидроизолация, обновяване на пътната настилка, на електрическата и вентилационната инсталация, ново LED осветление, системи за видеонаблюдение и пожароизвестяване и т. н. В хода на ремонта е установено, че обемът на работа, която трябва да се извърши е по-голям и затова ремонтните дейности продължават по-дълго от първоначално предвиденото. Сроковете са удължени и заради изключително тежките метеорологични условия през зимните месеци.

До момента на тунела са извършени около 65% от предвидените дейности. Тръбата е с нова хидроизолация, дренажни и колекторни системи, водопроводи и т.н. Финансирането на ремонтно-възстановителните дейности през 2017 г. е осигурено от бюджета на АПИ.

До приключване на строителните работи преминаването през съоръжението ще се осъществява двупосочно в тръбата за София.

Алтернативният маршрут на движение за избягване на ремонта в двата тунела е: от София за Варна е път I-1 – от 215-ти км /при пътния възел при 30-ти км на АМ „Хемус“ /Витинска река/ до км 204+200 – обходен път на Ботевград, а след това по път II-17 до пътен възел „Ботевград“ на АМ „Хемус“ и обратно.

В края на март първокласният път I-1 София – Ботевград, в района на АМ„Хемус“, бе ремонтиран. Настилката е изкърпена, поставени са нови ограничителни системи и хоризонтална маркировка.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us