Новини

Министър Росен Плевнелиев: България може да изнася строителното си ноу хау


Подзаглавие: 160 хиляди лева са похарчени за премахване на незаконни обекти

България може да печели много от експорт на строителното си ноу хау, е убеден министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Той направи този комплимент на бизнеса по време на откриването на новата сграда на Камарата на строителите в България. Според статистиката, представена от министъра, секторът строителство създава в България работни места за 200 000 човека, а със семействата им българите, които зависят от бранша, са между 800 000 и милион души. Плевнелиев коментира още, че по принцип във всяка държава между 10 и 20 на сто от брутния й национален продукт е строителството.

Министерството на регионалното развитие се отчете и в посока на премахнатите незаконни обекти. Плевнелиев обеща до четири месеца да бъдат ликвидирани 1200 нелегално построени сгради, като вече били премахнати 800 такива. Плевнелиев припомни, че в края на януари е завършил първият етап на съвместните проверки заедно с министерството на околната среда на 53 големи язовира в страната, като в 27 от тях не са открити нарушения. Проверените обекти са 1461, като от тях незаконните постройки са 748, разположени на 26 язовира. Водач в класацията на язовирите с най-много незаконни обекти е язовир „Ивайловград“, следват „Кърджали“, „Искър“, „Студен кладенец“. По-голямата част от заповедите за премахване се обжалват. Разходите за премахване на незаконни постройки за миналата година са 160 хиляди лева, като за тези с неизвестен собственик, които няма как да бъдат възстановени, са похарчени 40 хиляди лева.

Според шефа на министерството Росен Плевнелиев около 40% от пътната мрежа на България е в сравнително добро състояние. Той допълни, че около 30 на сто от пътищата на страната са по-скоро в средно, клонящо към лошо състояние, а останалите – в лошо. Ако през 2001 г. са били отделени 60 милиона лева за рехабилитация на пътищата „2-ри“ и „3-ти“ клас, сега ние отделяме 10 пъти повече – 700 милиона лева, похвали се министър Плевнелиев.

Правителството продължава амбициозната си програма за изграждане на магистрали, като бяха отворени офертите, подадени за участие в тръжната процедура за избор на изпълнител на строителството на лот 1 на магистрала „Струма“ – от Долна Диканя до Дупница.

 

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us