Новини

Мислят какво да правят чинията на Бузлуджа

Министърът на културата Велислав Минеков не е взимал решение дом-паметникът на връх Бузлуджа да придобие статут на недвижима културна ценност от национално значение, съобщават от Министерството на културата.
„На 19 юли 2021 г. в Министерството на културата се проведе заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности. На него е разгледано предложение за предоставяне на статут на дома-паметник на връх Бузлуджа, направено от директора на Националния институт за недвижимо културно наследство. Експертният съвет, на основание на Закона за културното наследство и Правилника за устройството, организацията на работата и финансирането си, е взел решение да предложи на министъра на културата да издаде заповед за предоставяне на статут на дом-паметник на връх Бузлуджа, с класификация на архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност от ново време, с категория „национално значение“ и с препоръки за допълване на режимите за опазване“, съобщават от ведомството.

Вчера БНР съобщи, че в заседанието от страна на община Казанлък участие са взели главният архитект Георги Стоев и директорът на историческия музей „Искра“ д-р Момчил Маринов. От съобщение на пресцентъра на община Казанлък става известно, че „така ще бъде осигурена стабилна териториално-устройствена и юридическа защита на обекта, както и ще бъде ангажирана държавата да положи повече грижи за опазването му“.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране
  Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране

  България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост за обновяване на жилищния и нежилищния фонд. Значителни средства са предвидени за тези

 • Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура
  Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура

  Предприемачите и общината имат нужда от диалог, за да се стигне до по-справедливо изграждане на инфраструктура. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх.

 • Дрон летя рекордно дълго
  Дрон летя рекордно дълго

  Безпилотният летателен апарат „Фън Жу 3-100“, проектиран от китайски студенти, постави рекорд за продължителен полет на дрон – 80 часа, 46 минути и 35 секунди,

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us