Новини

Мистериозен обект след Нептун се намира в необичайна орбита

Астрономи от университета Куйнс в Белфаст откриха мистериозен обект във външната част на Слънчевата система. Той се намира след Нептун и за момента няма обяснение за неговото съществуване. Обектът се вижда като 160 хил. пъти по-блед от последната планета в системата ни и вероятно е съставен от лед.

Учените са именували обекта с диаметър под 200 км Niku, което на мандарин означава бунтовник. Това отчасти се дължи и на нестандартната му орбита, която е под ъгъл от 110-градуса и при всяка обиколка се качва все повече. Niku обикаля около Слънцето в обратна посока спрямо останалите планети.

Към момента според теориите, по които учените работят, необичайното поведение на Niku може да се дължи на намеса от друг обект. Една от възможните причини е и предполагаемата девета планета, която може да е 10 пъти по-голяма от Земята и също има променена орбита, но за разлика от Niku съществуването й още е недоказано.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • България и Румъния заедно в морското пространствено планиране
  България и Румъния заедно в морското пространствено планиране

  България и Румъния приключват успешно проект за взаимодействие в областта на морското пространствено планиране. В онлайн формат беше проведена заключителната конференция по инициативата „Трансгранично морско

 • След трагедията на АМ „Струма“: Комитова иска проверка на място
  След трагедията на АМ „Струма“: Комитова иска проверка на място

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова проведе работно заседание с ръководствата на Агенция пътна инфраструктура (АПИ) и Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК)

 • Обновяват Кремиковския манастир
  Обновяват Кремиковския манастир

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и заместник-министърът и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Нина Стоименова посетиха днес Кремиковския манастир „Св. вмчк.

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us