Новини

МКС се отклони от траекторията заради космически боклук

Екипажът на Международната космическа станция (МКС) бе принуден да направи маневри, за да избегне сблъсък с космически отломки от стара японска ракета, предаде Франс прес, като се позова на НАСА.

От съображения за сигурност хората на борда – двама руснаци и един американец – се събрали в руския отсек на МКС, за да може да се евакуират с капсулата „Союз“ при възникване на извънредно ситуация, съобщи космическата агенция на САЩ.

В предишно комюнике НАСА каза, че тримата членове на екипажа са били влезли в руската капсула, отбелязва АФП.

Отломките преминали на 1,39 километра от МКС. Орбитата на станцията обаче била повишена за две минути и половина като предпазна мярка – операция под съвместния контрол на американския и руския команден център.

МКС се намирала на 421 километра над океаните, а при маневрите се издигнала до 435 километра. Тя се движи с 27 500 километра в час – скорост, при която дори малък обект може да повреди сериозно или дори да унищожи слънчев панел или друг елемент от станцията.

Според астронома Джонатан Макдауъл отломките са били от стара японска ракета. Изстреляна през 2018 г., тя се разпаднала на 77 парчета през февруари миналата година.

Редовно се налага МКС да прави маневри, за да избегне космически отломки. НАСА е преброила 25 такива случая между 1999 и 2018 г., отбелязва АФП.

 

Ситуацията с космическите отломки се влошава, обобщи администраторът на американската космическа агенция Джим Брайдънстайн. Той написа в Туитър, че се налага МКС да прави маневри за трети път тази година.

Шефът на НАСА иска от Конгреса на САЩ да отпусне 15 милиона долара, за да може цивилна служба да поеме от специализирано военно подразделение наблюдаването на космоса и отправянето на предупреждения за риск от сблъсък.

Около Земята има все повече космически отломки, след шест десетилетия на изстрелвания на ракети и сателити.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране
  Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране

  България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост за обновяване на жилищния и нежилищния фонд. Значителни средства са предвидени за тези

 • Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура
  Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура

  Предприемачите и общината имат нужда от диалог, за да се стигне до по-справедливо изграждане на инфраструктура. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх.

 • Дрон летя рекордно дълго
  Дрон летя рекордно дълго

  Безпилотният летателен апарат „Фън Жу 3-100“, проектиран от китайски студенти, постави рекорд за продължителен полет на дрон – 80 часа, 46 минути и 35 секунди,

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us