Новини

Млади географи със седем медала!

Българските млади географи успяха да завоюват общо 7 медала (1 златен, 5 сребърни и 1 бронзов) на 17-ата и 18-ата Международна олимпиада по география. Това са половината от всички общо 14 медала, спечелени от страната ни за участията й в това престижно състезание от 2004 г. насам.

Представители на МОН, академичната и научната общност, Атлантическия клуб в България и Есри България, спонсор на националния отбор по география, се включиха в тържествената церемония по награждаване, като връчиха престижните отличия на българските олимпийци и техните преподаватели.

Златен олимпийски медал получи Теодор Костов от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“, Варна. 5-те сребърни медала са завоювани от 4-ма състезатели: Антонио Георгиев от Природо-математическа гимназия „Акад. С. Корольов“, Благоевград,  Даниел Димитров от варненската математическа гимназия (с две отличия от двете поредни олимпиади), Михаил Паскалев от варненската математическа гимназия и Денис Урумов от столичната Първа немска езикова гимназия. С бронзов медал беше удостоен Атанас Иванов от Националната природо-математическа гимназия „Акад. Л. Чакалов“.

Председателят на Българско географско дружество и ръководител Катедра „Картография и ГИС“ в ГГФ доц. Стелиян Димитров заяви, че вече учениците и студентите имат възможност да учат една нова география, различна от тази, която е изучавал самият той в университета. Причината от описателна географията да се превърне в точна наука са именно геопространствените технологии и тяхното много динамично развитие през последните години. „Новата география е високо технологична, ГИС са едни от трите най-бързо развиващи се технологии, заедно с нано и био технологиите. Всичко това прави географията много вълнуваща като наука, но също и страхотна професия. В последните 10 години, по данни на американското бюро по труда: завършващите география са третите, както те ги наричат most employable, тоест най-способни да си намерят работа, специалисти.“ – подчерта доц. Димитров.

Деканът на ГГФ проф. Найденов разкри, че от следващата учебна година ще стартира и нова бакалавърска програма, която ще е само на английски език – Climate Change and Management.

Евгения Караджова от Есри България коментира резултатите от програмата „ГИС в училище“, която стартира в 360 училища в цяла България.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us