Новини

Многофондовото финансиране – шанс за качество на живота

Предстои да се водят дискусии по много ключови въпроси, свързани кохезионната политика, но е очевидно, че благодарение на гъвкавостта на предложения бюджет за периода след 2020 г., възможностите за развитие ще бъдат толкова много, че от всяка страна ще зависи как ще се придвижва напред. Затова, ако постигнем синергия между секторните политики и териториалното развитие, ще успеем да направим повече с разполагаемия ресурс, ще подобрим стандарта и качеството на живот – балансирано и във всички райони на страната ни. Това каза Нанков при участието си в Конференция на високо ниво, посветена на Кохезионната политика на ЕС: Перспективи за конвергенция и устойчиви региони след 2020 г.

В панела на тема „Риск и цена от „не-кохезия“ на регионите“ министърът подчерта, че у нас в резултат от приложението на приложението на кохезионната политика бяха реализирани мащабни инфраструктурни проекти, които преобразиха цели региони. Той даде за пример изграждането на магистрала „Тракия“, която за 3-4 години се превърна в икономическа ос между София и Черноморието и даде тласък в развитието на цяла Южна България. Това показа на практика, че кохезията е мощен инструмент за регионално развитие и намаляване на регионалните различия, отбеляза министърът. Там където я няма, където се изявява с по-слаби параметри, регионите по отношение на модела „център – периферия“ и по всички социално-икономически параметри изостават в своето развитие, допълни Николай Нанков.

Регионалният министър напомни, че критиките към кохезионната политика са свързани основно със съществуващите междурегионални различия и увеличаващата се уязвимост на голяма част от населението, младежката безработица, обезлюдяването на териториите. Независимо от усилията, които България полага, продължава да има социално-икономически диспропорции в развитието както между отделните региони, така и в тях, отбеляза той и допълни, че различията в национален, регионален и локален мащаб нарастват и продължава обезлюдяването на населените места в гранични, планински, полупланински и други трудно достъпни територии.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • България и Румъния заедно в морското пространствено планиране
  България и Румъния заедно в морското пространствено планиране

  България и Румъния приключват успешно проект за взаимодействие в областта на морското пространствено планиране. В онлайн формат беше проведена заключителната конференция по инициативата „Трансгранично морско

 • След трагедията на АМ „Струма“: Комитова иска проверка на място
  След трагедията на АМ „Струма“: Комитова иска проверка на място

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова проведе работно заседание с ръководствата на Агенция пътна инфраструктура (АПИ) и Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК)

 • Обновяват Кремиковския манастир
  Обновяват Кремиковския манастир

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и заместник-министърът и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Нина Стоименова посетиха днес Кремиковския манастир „Св. вмчк.

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us