Новини

Мобилни приложения за БГ орнитолози

Две мобилни приложения за определяне на птиците в страната са на разположение на орнитолозите от 15 януари, благодарение на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Апликациите са за смартфони и таблети и носят наименованията SmartBirds и Smartbirds Pro. Целта им е да улеснят хората, които се занимават професионално със събиране на биологична информация, както и природолюбителите, при техните срещи с дивата природа.

Платформите съчетава определител за птици, електронен дневник за наблюдения и информация за местата по програмата Натура 2000. Представени са всички 269 птици, които гнездят в страната.

Новата професионална версия SmartBirds Pro може да се ползва, както от полеви биолози, така и от по-напреднали природолюбители. Събраната информация може лесно да бъде споделяна с приятели чрез електронна поща или изпращана към базата данни на БДЗП.

И двете приложения са безплатни и могат да бъдат изтеглени от Google Play.

Основната цел на проекта е да се създаде модел за модерна природозащита, основана на науката на гражданите (citizen science), която използва средствата на съвременните комуникации, социални мрежи и технологии.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us