Новини

МОСВ дава 3,5 млн. лв. за чиста околна среда

Министерството на околната среда и водите обяви началото на кампанията „За чиста околна среда“, в която общини, кметства, училища и детски градини могат да участват с проекти за озеленяване, изграждане на детски площадки, зони за отдих и други. Разполагаемият бюджет е 3,5 млн. лв. и се финансира от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). От тях 2.3 млн. лв. за предвидени за общините и кметствата, като един проект може да е максимум 10 хил. лв. Така за училищата и детските градини остават 1.2 млн. лв., при таван на стойността на проект – 5000 лв.

Срокът за подаване на предложения от училища и детски градини е 17 февруари, а за общини и кметства е 2 март. Класираните проекти ще бъдат обявени на 14 април.

Най-високо ще бъдат оценявани предложенията, които се осъществяват с участие на децата, както и на техните родители. При общинските проекти висока оценка ще получат тези, които са свързани с почистване на замърсени площи и облагородяването им, създаване на зони за отдих, ремонт на стари площадки и други. Отново ще се обръща внимание на участието на гражданите, чрез полагане на доброволен труд.

Кампанията се провежда за 14-а поредна година. През изминалата година по нея са постъпили 2655 предложения. Финансирани са 476 от тях, като са изградени десетки спортни площадки, паркове на открито, билкови градини и други.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us