Новини

МРРБ отпуска 370 млн. лв. кредити на общините до края на годината

С нисколихвено кредитиране Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще даде възможност на 39 български града да станат икономически по-развити и активни, с по-добри условия за живот за хората, заяви ам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. (ОПРР )Деница Николова във Велико Търново, където се проведе работна среща на тема „Финансови инструменти“.

Средствата, в размер на 370 млн. лв., се предоставят от министерството на Фонд мениджъра за финансови инструменти. Парите ще отидат за енергийна ефективност на еднофомилни сгради, студентски общежития, модернизиране на градския транспорт, изграждане на спортни и увеселителни зали, басейни, опери, театри, читалища и пр. Успешен пример в тази област е парк „Възраждане“ в София, който е реализиран с кредитиране от програмата като пилотен проект през миналия програмен период. В програмния период 2007-2013 г. по инициативата JESSICA пилотно са заделени 64 млн.лв. за нисколихвено кредитиране.

74% от общия бюджет на ОПРР, който е от над 3 млрд. лв., са отворени за кандидатстване. Сключените договори са за около 58% от общия ресурс, което е сериозен напредък. 12% от средствата са вече разплатени. „До края на годината търсим възможности за отваряне на бюджета за кандидатстване на 100%“, заяви Николова и посочи, че забавяне има в проекта на Министерството на здравеопазването за модернизиране на спешната помощ, както и проекта за социални дневни центрове за деинституционализация на възрастните хора, който е към общините. Има възможност до края на годината да достигнем договаряне на 70% от бюджета на оперативната програма“, посочи Николова.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us