Новини

МЗХ с геоинформационен портал за 3 милиона


Министерството на земеделието ще прави геоинформационен портал за 3 милиона лева, като средствата са осигурени от Програмата за развитие на селските райони. Целта е да се извади всичко на светло и да се види кой каква земя ползва. Освен това системата ще има връзка с кадастъра, данъчните и и имотния регистър, обясниха от Министерството на земеделието. Това е „геоинформационна кражба“, смята обаче Националната асоциация на зърнопроизводителите. Според тях системата може да се направи с 30 000 лв., а не с 3 милиона, защото такава система вече има в Министерството на земеделието и работи. Зърнопроизводителите заплашват да сезират Европейския съюз.

Бъдещият геоинформационен портал ще има карта за възстановената собственост и ортофотокартата. Той ще прави връзка с кадастралната карта, имотния регистър и Националната агенция по приходите. Освен това ще могат да се подават заявленията за плащания на площ по ИСАК от вкъщи. Ще излезе наяве и кой каква земя ползва, както и всички наемни договори за аренда.

Геоинформационния портал е необходим за изпълнението на програмата за селските райони за следващия програмен период 2014-2020 г. Тогава вместо за единица площ ще се плаща според заявените права на плащания.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us