Новини

На ръба от голямото затопляне сме

Франция предложи през юни да подкрепи осъществяването на около 50 изследователски проекта в областта на климата, а през септември над 250 климатолози, близо половината от които американци, представиха кандидатурите си, съобщи Френският център за научни изследвания.
Хиляди хора са се записали на сайта на инициативата „Да направим планетата си отново велика“, оповестена на 1 юни от френския президент Еманюел Макрон, но много по-малко отговаряха на специфичните критерии и изискванията за кандидатстване.
В средата на юни Париж оповести, че деблокира 30 милиона евро, за да бъдат финансирани около 50 изследователски проекта във Франция. Същата сума ще бъде отпусната от изследователски институти, които ще приемат кандидатите. Учените трябваше до 31 август да предоставят информация с биографични данни за себе си и научните си разработки. „Бяха представени 255 цялостни кандидатури, като 45 на сто от тях са от американски граждани, а останалите 55 на сто – от изследователи, живеещи в САЩ“, поясниха от Френския център за научни изследвания. „Представени са общо 41 националности. В средата на септември подбрахме най-добрите измежду 255-те кандидатури, тези на 90 учени.“

Същевременно американски учени установиха, че голямо затопляне преди 52-56 милиона години е настъпило при концентрация на въглеродния газ от 1000 частици на милион, а не от 2000 частици на милион, както се смяташе по-рано. Това означава, че нашата планета е по-чувствителна към увеличените концентрации въглероден диоксид, отколкото се предполагаше досега.
За да се разбере какво е било нивото на въглеродния газ в миналото, обикновено се взимат проби от антарктическия лед, в който се съхраняват мехурчета въздух от древността. Преди 30 милиона години обаче климатът бил по-топъл и нямало многогодишен лед в Антарктида. Затова е трудно да се измери концентрацията на въглеродния диоксид в по-ранни епохи.
За целта учените сега сравнили съотношението между изотопите въглерод 12 и въглерод 13 в седименти на морското дъно. Резултатите показали, че преди 52-56 милиона години около половината от въглеродния газ в атмосферата произхождал от топящ се лед. Нивото на въглеродния газ в атмосферата се повишило до 1000 частици на милион. Това повишаване предизвикало затопляне и топене на многогодишния лед. Следователно за повишаването на средногодишните температури на Земята с 3-8 градуса Целзий били нужни едва 1000 частици на милион, а не 2000 частици на милион, както се смяташе по-рано.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us