Новини

На Венера може да е имало условия за живот

По последни анализи на климатичните модели на Венера се предполага, че преди около 750 млн. години планетата може да е имала климат и условия подходящи за живот. Според учените от Института Годарт на NASA планетата може да е имала окени с дълбочина близо 500 метра и значително по-малко токсична атмосфера. При подобни условия средната температура на въздуха би била около 11 градуса, а максимално термометрите биха отчели 35 градуса по Целзий – идеални условия за наличие на живот.

В момента на Венера има множество вулкани, високи температури от порядъка на 450 градуса по Целзий и много силно атмосферно налягане – 9321,9 Паскала. Симулацията, обаче приема известни условности за даденост – като настоящия релеф на планетата. Учените са пробвали с по-кратък ротационен период на Венера равен на 16 земни дни, но резултатът е посочил потенциална температура от 83 градуса. Те са използвали това условие тъй като е често срещано планетите да се върят по-бързо когато са млади. В наши дни втората планета се завърта около оста си за 243 земни дни – повече от годината на Венера – 225 дни.

С новия модел учените предполагат единствено, че е било възможно да е съществувал живот на Венера. Подобни изследвания спомагат за определяне и преосмисляне на критериите за обитаеми екзопланети.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us