Новини

Наградата „Тюринг“ – при бащите на изкуствения интелект

Компютърните специалисти Йошуа Бенджио, Джефри Хинтън и Ян Лекун получиха приза „Тюринг“, известен като технологичната версия на Нобеловата награда. Отличието за изключителен принос в областта на компютърните науки се придружава от 1 милион долара, обезпечени от Гугъл.

„Изкуственият интелект понастоящем е сред най-бързо развиващите се научни области, както и сред най-обсъжданите“, казва Чери Панкейк, президент на

Асоциацията за изчислителна техника, която присъжда наградата „Тюринг“.

Въпреки че се познават от десетилетия, Бенджио, Хинтън и Лекун през повечето време са работили поотделно над технология, известна като изкуствена невронна мрежа. Вярата им в мощта на невронните мрежи навремето често е обект на подигравки. Днес не липсват хора, които се опасяват от страховит сценарий в резултат на техните изследвания – човечество, подвластно на машините.

„Дълго време хората смятаха, че това, което правим тримата, е безсмислено. Мислеха ни за заблудени, а заниманията ни – за изненадваща загуба на време за уж интелигентни хора. Посланието ми към младите изследователите е да не се отказват, само защото някой ги упреква, че се занимават с глупости“, казва Джефри Хинтън.

Хинтън, Бенджио и Лекун също споделят някои от опасенията за потенциално опасните приложения на изкуствения интелект, но остават оптимистично настроени, че технологията ще бъде употребена в името на човешкото благо.

„Едно нещо е пределно ясно – техниките, които сме разработили, могат да бъдат използвани за огромно количество добри неща, облагодетелствайки стотици милиони хора“, отбелязва Джефри Хинтън.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us