Новини

Народът срещу СОС

Столична община отхвърли правото на референдум срещу застрояването в „Младост”

Столичният общински съвет (СОС) отхвърли възможността за провеждане на референдум в район „Младост“ срещу застрояването , иницииран от инициативен комитет „За зелен Младост“. Референдумът е за забрана на строителството в района.

Аргументите за отхвърлянето на референдума са незаконосъобразност на поставените въпроси, както и тяхната неяснота, твърди шефът на комисията по устройство на територията в СОС Силвия Христова.

По думите й първият въпрос съдържа промяна на общия устройствен план, но този план се приема от министерският съвет, а не СОС. Няма как въпросът да бъде преформулиран така, че да бъде законосъобразен.

В него има термини като „съществуващи зелени площи“, „междублокови пространства“, „погранични територии на паркове“, които не са ясни.

„Не можем да бъдем сигурни, ако преформулираме въпроса, че всички 8 822 граждани, които са се подписали под този въпрос ще бъдат съгласни с такова преформулиране“, каза Христова.

По думите й вторият въпрос е противоконституционен, той не може да бъде редактиран, защото така ще се промени смисълът и гражданите ще бъдат подведени. Във въпроса има термини, които не са ясни като „междублоково пространство“, посочи Христова.

„Съществуват механизми, по които съвсем отговорно да бъдат решени проблемите на „Младост“. Районният кмет трябва да дефинира проблемните терени и СОС да вземе решение по конкретните проблеми“, твърди Христова.

Кметът на „Младост“ Десислава Иванчева коментира, че СОС неглижира желанието на 14 000 жители на квартала в София. Иванчева обеща да отнесе в съда решението на СОС. По повод коментара от страна на общината, че въпросите са неправилно формулирани, архитект Румен Русев, който е и зам.-кмет на „Младост“ отговори: „Много е трудно да се формулират законосъобразни въпроси, без хората да се допитат до специалисти. Жителите на „Младост“ са изразили онова, което мислят и не прави чест на общинския съвет да не зачита мнението им“, смята архитектът.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us