Новини

НАСА и Роскосмос правят база на Луната

Руски и американски експерти в космическите изследвания приветстваха съвместната работа по техните програми и увериха, че сътрудничеството остава силно въпреки политическото напрежение между двете страни.
След състояла се в Москва конференция, посветена на 20-годишнината на Международната космическа станция (МКС), директорът на Роскосмос Дмитрий Рогозин и представителят на НАСА Бил Герстънмейър заявиха, че техните агенции планират да работят заедно за разработването на орбитираща около Луната станция.
„Русия работи над тежка ракета-носител и нов космически кораб за американски проекти за бъдеща лунна мисия – каза Рогозин. – Имаме си доверие и политическите ветрове не ни засегнаха.“
„Космическите изследвания ни събраха заедно като ефикасни партньори и това може да послужи за пример в останалите области – отбеляза Герстънмейър. – Благословени сме, че правителствата ни видяха мъдростта на онова, с което сме се заели, и не наложиха санкции върху дейността ни.“
Руски космонавти за пръв път ще стъпят на лунната повърхност след 2030 г. „Мисията им ще продължи 14 денонощия“, заяви на въпросната конференция първият заместник-генерален директор на Ракетно-космическата корпорация „Енергия“ Евгений Микрин.
В съответствие с представената „Пътна карта за осъществяване на лунна програма“ първите екипажи ще бъдат изпратени на лунната повърхност от орбитална окололунна станция. Планирано е тя да бъде построена през 2030-2035 г. въз основа на разработки за руския сегмент на МКС. Първото кацане на космонавти ще е за пребиваване на лунната повърхност до 14 денонощия.
Пътната карта включва три етапа. През първия етап до 2025 г. е планирано да бъдат разработени всички технологии на МКС, да бъде създаден базов модул на окололунна станция, да бъде тестван пилотираният кораб „Федерация“, да бъдат осъществени безпилотни прелитания на „Федерация“ около Луната и изследвания на Луната от автоматични станции. През втория етап от 2025 г. до 2035 г. се предвижда да бъдат разработени средства за достъп до лунната повърхност и да бъдат създадени първите елементи на посещаема лунна база. През третия етап след 2035 г. ще бъде приключено строителството на посещаема лунна база.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us