Новини

НАСА настрои телескопа Джеймс Уеб

Научният екип на орбиталната обсерватория „Джеймс Уеб“ приключи с фокусирането на огледалата и оптичните компоненти на новия телескоп на НАСА, съобщи пресслужбата на американската космическа агенция.
От комюникето на сайта на НАСА става ясно, че обсерваторията вече може да прави точни и добре фокусирани изображения с всеки от четирите си прецизни прибора. Научният екип е взел решение да се пристъпи към последния етап на подготовка на обсерваторията за работа, който ще отнеме около два месеца. Очаква се телескопът да заработи нормално през лятото.
Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ достигна окончателната си орбита около Слънцето, на почти 1,6 милиона километра от Земята, на 25 януари, след едномесечен полет. Тогава от НАСА съобщиха, че свръхмодерният телескоп е заел „мястото си за паркиране“ – втора точка на Лагранж (L2), гравитационно стабилна област от системата Земя – Слънце.

Диаметърът на телескопа е 6,5 метра и има 18 сегмента, покрити с много тънък слой злато, което отразява изключително добре инфрачервената светлина.
Учените планират да използват „Джеймс Уеб“ за изучаване на най-старите звезди и галактики във Вселената, образувани след Големия взрив, както и за търсене на потенциално обитаеми планети.
Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ е съвместен проект на НАСА, Европейската космическа агенция и Канадска космическа агенция.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us