Новини

НАСА обяви астронавтите, които ще летят до Луната

Американската космическа агенция НАСА представи четиримата астронавти, които ще летят до Луната до края на следващата година, като екипажът включва една жена и трима мъже, предаде Асошиейтед прес. Тримата американци и един канадец бяха обявени на церемония в Хюстън. „Това е екипажът на човечеството“, каза ръководителят на НАСА Бил Нелсън.

Четиримата астронавти ще бъдат първите, които ще летят с капсулата „Орион“. По план тя ще бъде изстреляна с ракета „Ес Ел Ес“ (Space Launch System) от космическия център „Кенеди“ не по-рано от края на 2024 г. Екипажът няма да кацне или дори да навлезе в лунна орбита, а по-скоро ще лети около Луната и ще тръгне обратно към Земята – прелюдия към кацане на естествения спътник на нашата планета от други двама астронавти. Това обаче се очаква да стане година по-късно.

За командир на мисията е определен Рийд Уайзман, а към него ще се присъединят: Виктор Гловър, американски авиатор от африкански произход; Кристина Кок, която държи световния рекорд за най-дълъг космически полет, осъществен от жена; и канадецът Джереми Хансън. Всички са ветерани с изключение на представителя на Канада.

Това е първият лунен екипаж, който включва жена и астронавт, който не е от САЩ, както и първият екипаж по програмата „Артемис“ („Артемида“) на НАСА за завръщане на Луната. В края на миналата година капсула „Орион“ направи дългоочакваната генерална репетиция.

По време на мисията „Аполо“ САЩ изпратиха 24 астронавти на Луната от 1968 до 1972 г. Дванадесет от тях кацнаха там. Всички те бяха военни пилоти изпитатели, с изключение на Харисън Шмит от „Аполо 17“ – геолог, който сложи край ерата на лунните кацания заедно с покойния Юджийн Сърнън.

Ако предстоящата 10-дневна лунна мисия премине добре, НАСА има за цел да приземи двама астронавти на Луната до 2025 г.

Американската космическа агенция състави екипажа на „Артемис“ от 41 активни астронавти. Канада имаше четирима кандидати.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • ЕК започва наказателна процедура срещу България
  ЕК започва наказателна процедура срещу България

  Европейската комисия съобщи днес за четири наказателни процедури срещу България. Процедурите са в областта на прането на пари, борбата с измамите със средства от ЕС,

 • Земята се сдоби с нова Луна
  Земята се сдоби с нова Луна

  Астрономи откриха нова квазилуна Земята – космическо тяло, което обикаля около нея, но гравитационно е свързано със Слънцето, съобщи „Дейли мейл“. Космическият обект, наречен 2023

 • КНДР пуска военен сателит в орбита
  КНДР пуска военен сателит в орбита

  Сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун – Ким Йо-чен заяви, че първият военен разузнавателен сателит на Пхенян скоро ще влезе в орбита, предаде Ройтерс, цитирана

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us