Новини

NASA обяви астронавтите за първия частен космически полет

NASA обяви четиримата астронавти, които ще се включат в първия частен космически полет, който ще се състои през 2017 г. Това са Робърт Бенкен, Ерик Боу, Дъглас Хърли и Сънита Уилямс.

Американската авиокосмическа агенция финансира разработката на частни космически апарати като за целта през септември 2014 г. сключи договори със SpaceX и Boeingна стойност 6.8 млрд. долара. Компанията на Елон Мъск SpaceX усъвършенства кораба си Dragon, като включи система за аварийно спасяване в началната фаза на изстрелването, докато Boeing проектират изцяло нов кораб CST-100.

Транспортните системи са за работа с Международната космическа станция (МКС) без зависимост от руските ракети носители. Опитът от тяхното приложение ще помогне и за разработването на апарати за полети в дълбокия космос.

Следващи мисии на двете компании с т. нар. „комерсиални екипаж“ може да се осъществят, ако е демонстриран поне един успешен полет на управляем апарат с поне един астронавт на NASA на борда. Ракетата и системата за космически полети трябва да може да бъде изстреляна, да маневрира в орбита и да се скачи с МКС и всичко да завърши с безопасно приземяване.

След установяване на успешното покриване на необходимите изисквания двете компании ще може да извършват от 2 до 4 пилотируеми мисии до МКС.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us