Новини

НАСА показва скали и грунт от Луната

За първи път от десетилетия НАСА ще отвори недокосвани проби от лунни скали и грунт, събрани от астронавтите от мисиите „Аполо“, съобщи Асошиейтед прес.
Стотици такива проби са заключени в космическия център „Джонсън“ в Хюстън. Девет американски научни екипа ще получат частица от това съкровище за изследване.
През юли ще бъде отбелязана 50-годишнината от стъпването на Луната, но кураторът на лунните проби Райън Зайглър каза, че съвпадението е случайно. Именно той се грижи за опазването на лунните проби, които тежат общо 382 кг. Те са взети от 12 астронавти, стъпили на Луната от 1969 г. до 1972 г. Някои от пробите са опаковани под вакуум още на Луната и не са излагани на земна атмосфера. Други са замразени или съхранявани в хелий след кацането и не са докосвани оттогава.
Лабораторните специалисти сега работят върху проблема как да извадят мострите от контейнерите без да заразят или развалят каквото и да било.
Някои от мострите ще бъдат отворени и изпратени на учени през следващата година. В сравнение с времето на мисиите „Аполо“, днешните научни инструменти са много по-чувствителни.
Изследвайки лунните мостри, специалистите определиха възрастта на повърхността на Марс и Меркурий и установиха, че Юпитер и другите големи външни планети най-вероятно са се образували по-близо до Слънцето и след това са се отдалечили.
Общият брой на лунните мостри е над 100 000. Някои от оригиналните 2200 проби са начупени на по-малки парчета за изследване.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us