Новини

НАСА с детайли за края на „Касини“

Американската аерокосмическа агенция (НАСА) разкри подробности за последния ден от живота на космическия апарат „Касини“, който ще настъпи в средата на септември, предадоха Ройтерс и ДПА.
На 15 септември, когато ще приключи мисията на сондата, тя ще направи последното от 22-те прощални „гмуркания“ между пръстените на Сатурн и неговата повърхност. Апаратът ще предава почти в реално време данни от атмосферата на планетата, докато изгуби контакт със Земята в 11,54 ч. по Гринуич. Тогава той ще се запали, докато навлиза в смазващата атмосфера на гигантската планета.
„Касини“ изследваше Сатурн и „антуража му“ от 62 луни от юли 2004 г. Той осигури данни за почти 4000 научни публикации. По време на последните си завъртания в орбита около планетата апаратът изследва нейната атмосфера и направи замервания, за да определи размера на твърдото ядро на планетата. Последните данни на Касини за пръстените на Сатурн пък показаха, че те са с по-малка маса от прогнозираното. Това навежда на мисълта, че те са „по-млади“ от очакваното, на около 120 милиона години и че са се образували след зараждането на Слънчевата система, каза Линда Спилкър, един от експертите в НАСА, участващи в мисията на „Касини“.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us