Новини

НАСА състави списък на астероиди за отвличане


НАСА състави кратка версия на списъка на астероидите за отвличане и за поставяне в орбитата на Луна, за да бъдат лесни за анализ. От общо 14 тела учените избраха 3 като особено подходящи.

„Пленяването“ на астероид и поставянето му в орбитата на Луната за по-нататъшното му подробно изследване от астронавти, е една от бъдещите роботизирани мисии, включени в плановете на американското космическо ведомство.

Тази програма предвижда изследвания за овладяване на ресурсите на астероидите и техниките по отклоняването от тяхната траектория. Проектът предвижда разработката на нова технология за придвижване със слънчева електрическа енергия за космическия апарат, който ще „плени“ и ще издърпа астероида. Пилотираният полет до „отвлеченото“ космическо тяло, ще бъде осъществен в по-късен етап с космическия кораб Орион, който все още е в стадий на разработка.

Същевременно в  японската префектура Гифу успешно преминаха тестовете на уникално оръдие, с помощта на което космическият апарат Хаябуса-2 ще може да вземе проби от астероид. За целта апаратът ще бъде оборудвана със специално оръдие, с което от разстояние 100 м ще обстреляна повърхността на космическото тяло и ще издълбае на астероида изкуствен кратер. От неговото дъното японските учени се надяват да извлекат ценни образци. От Японската космическа агенция ДЖАКСА се надяват получените данни да позволят на специалистите подробно да изучат историята на формирането на космическите тела. Сондата Хаябуса-2 да бъде изстреляна през декември 2014 г.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us