Новини

НАСА унищожава „Касини”, за да не замърси водата на спътник на Сатурн

Американската космическа агенция НАСА ще унищожи сондата си „Касини”, за да запази чиста Слънчевата система. Всъщност пуснатият през 1997 г. апарат вече е изхабил своето гориво и вместо да се разбие в луна на Сатурн, от НАСА ще го унищожат в космоса, за да не замърсят планета, на която е възможно да има и извънземен живот.

Апаратът „Касини-Хюгин”с е създаван в течение на три десетилетия и струва 3,26 милиарда долара. Започва пътя си през октомври 1997 г., а от юли 2004 г. е в орбитата на газовия гигант. НАСА е определила датата на неговия край – петък, 15 септември 2017 г. Това ще е Finale Grande на сондата.

Касини изпълни мисията си по възможно най-добрия начин. В началото на април НАСА обяви, че благодарение на данните, получени от космическия апарат, може да се каже, че е възможно в Слънчевата система да има извънземен живот.

Учените са открили всички компоненти, необходими за поддържането на живот, на една от луните на Сатурн – Енцелад. Повърхността на луната е почти изцяло е покрита с океан, обвит с плътен слой лед. Новите резултати на „Касини“ сочат наличието на молекули водород, получени от реакцията между горещата скала и ледената обвивка на сатурновия спътник, което пък е потвърждение, че съществува химична енергия, способна да поддържа живот там.

Вода в Слънчева система има и на други спътници. Най-голямата луна в системата – Ганимед, който обикаля около Юпитер, е единственият спътник със собствена магнитосфера и има повече вода, отколкото Земята. Вода има още и на планетите-джуджета Плутон и Церес и луната на Юпитер Калисто.

Новите открития ще помогнат и за мисията „Клипър“, която ще изследва ледената луна на Юпитер – Европа. Тази мисия трябва да започне през 2020 г.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us