Новини

Населението на София и Пловдив намалява

През последното десетилетие населението на 26 области в страната намалява. Единствено в София и в Кърджали се наблюдава обратната тенденция. До настъпването на пандемията, силните икономически центрове успяват да привличат млади и активни хора, но през 2020 г. настъпва промяна. От една страна, много българи се завръщат от чужбина, а от друга, се наблюдава миграция на населението от големите градове към по-малките населени места.

Що се касае до регионалната карта на икономическото развитие – тя продължава да бъде доминирана от големите икономически центрове. Това става ясно новия десети поред  доклад на Института за пазарна икономика (ИПИ) за регионалните профили на областите в България. Ето, какво още констатират икономистите:

През 2019 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на София (столица) достига над 51 млрд. лв., което е близо 43% от икономиката на страната. Извън столицата в Южна България се открояват областите Пловдив (9,7 млрд. лв.), Бургас (5,5 млрд. лв.) и Стара Загора (5,1 млрд. лв.). На север водещо място заема област Варна (7,7 млрд. лв.), следвана от Русе (2,8 млрд. лв.) и Велико Търново (2,6 млрд. лв.). По-малкият мащаб на икономическите центрове в Северна България – с изключение на Варна, както и по-слабата свързаност между тях предопределят до голяма степен и разликата между Севера и Юга в България.

Същевременно милиардерът Илън Мъск, известен с различното си мислене, обяви, че хората на Земята били недостатъчно. „Мисля, че една от най-сериозните заплахи за цивилизацията е ниската и бързо намаляваща раждаемост”, заяви предприемачът по време на годишната конференция за бизнес лидери, организирана от „Уолстрийт джърнъл”. „И все пак толкова много хора, включително умни, вярват, че има пренаселване на света и че населението излиза извън контрол. Но нещата са точно обратните. Моля, погледнете статистиката – ако хората не раждат повече деца, цивилизацията ще рухне, запомнете думите ми”, предупреди Мъск.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us