Новини

Насоките за кандидатстване по най-очакваната схема за градско развитие по ОПРР – готови до средата на март

До средата на март месец ще бъде предложен за обсъждане проект за насоките за кандидатстване по Приоритетна ос 1 „Устойчиво градско развитие“ на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020г. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, ръководител на Управляващия орган на Оперативната програма. Най-късно през май ще бъде публикуван финалния вариант на схемата за градско развитие, която ще разпределя ресурс от над 700 млн. евро безвъзмездно между 39 града.

Изпълнението на Приоритетната ос ще бъде на базата на разработени и одобрени от УО на ОПРР Интегрирани планове за градско възстановяване и развитие (ИПГВР). Това са стратегиите, които определят действията за осъществяване на устойчиво градско развитие съгласно регламента на Европейския съюз. Изпълнението на ИПГВР и усвояването на ресурса ще става чрез инвестиционна програма на всеки бенефициент и реализацията на проектите, включени в нея. Всеки град ще бъде с определен максимален праг на ресурса на инвестиционната програма. Проектите, които могат са се включват в инвестиционната програма са областта на енергийната ефективност в многофамилни жилищни сгради и административни сгради, градската среда, икономическите зони, социалната, образователната, културната инфраструктура, градския транспорт. Одобрените инвестиционни програми могат да бъдат актуализирани еднократно през 2018 година.

Управляващият орган на Програмата ще анализира изпълнението на инвестиционните програми и на приоритетната ос в средата на програмния период и е възможно да преразпредели наличния, но недоговорен ресурс, допълни заместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране
  Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране

  България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост за обновяване на жилищния и нежилищния фонд. Значителни средства са предвидени за тези

 • Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура
  Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура

  Предприемачите и общината имат нужда от диалог, за да се стигне до по-справедливо изграждане на инфраструктура. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх.

 • Дрон летя рекордно дълго
  Дрон летя рекордно дълго

  Безпилотният летателен апарат „Фън Жу 3-100“, проектиран от китайски студенти, постави рекорд за продължителен полет на дрон – 80 часа, 46 минути и 35 секунди,

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us