Новини

НАТО показа източния фланг, us генерал у нас, „Файненшъл таймс“: САЩ искат София да изпрати ракети на Киев

НАТО представи данни, които показват количеството на допълнителните съюзнически сили, разположени по източния фланг на алианса. Според данните към 16 март най-много съюзнически сили са изпратени в Полша – 10 500 военнослужещи от четири държави.

В Румъния са изпратени 3300 бойци от пет страни от пакта. В Естония допълнителните сили са 2000 бойци, в Латвия – 1700, в Литва – 4000, в Словакия – 2100, в България – 900 и в Унгария – 800 военни. В Балтийските държави съюзниците осигуряват военновъздушни сили, а в Полша и Словакия – средства за противовъздушна отбрана. НАТО уточнява, че разполага с 40 000 бойци под пряко командване и допълва, че в Европа присъстват 100 000 военни от САЩ. В повишена готовност са 130 самолета и 140 военни кораба на съюзническите сили. Пактът уточни по-рано, че укрепването на източния фланг е предприето първоначално след завземането на Крим от Русия през 2014 година. Очаква се през юни алиансът да утвърди дългосрочни планове за изнесеното присъствие заради променената обстановка със сигурността от началото на войната в Украйна.

В същото време министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин пристига на посещение в България. Визитата е в рамките на пътуването му до Европа, където участва в извънредното заседание на министрите на отбраната на страните от НАТО в Брюксел на 16 март за подкрепата за Украйна, непосредствения отговор на настоящата криза и подсилване на източния фланг на Алианса, след което посети Словакия. Словакия вече се съгласи да предостави ракетни системи С-300 на Украйна. Това заяви словашкият министър на отбраната Ярослав Над.

Към момента не са обявени теми в предстоящите разговори на ръководителя на Пентагона при визитата му у нас. От Министерския съвет обявиха единствено, че премиерът Кирил Петков ще има среща с Лойд Остин в събота, по време на която ще обсъдят „теми от интерес и за двете страни“.

Министърът на отбраната Драгомир Заков определи посещението на Лойд Остин у нас като изключително знаково. То показва силния ангажимент на САЩ към НАТО като цяло. Не защото България е слабото звено в Алианса, точно обратното – България се стреми да допринесе с каквото може и това се оценява от нашите съюзници, коментира министър Заков.

Според британския вестник „Файненшъл таймс“ американският министър на отбраната Лойд Остин ще се опита да убеди България да изпрати на Украйна зенитни ракети С-300, които президентът на Украйна Володимир Зеленски поиска. Изданието припомня, че България разполага с противовъздушните ракетни системи С-300 от времето на Съветския съюз.

Вчера вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова заяви, че до този момент искане страната ни да изпрати оръжие и боеприпаси на Украйна от страна на Съединените щати не е постъпвало. Продължаваме да смятаме, че България не трябва да доставя оръжие и боеприпаси в Украйна, заяви още Нинова и добави, че, ако стане въпрос за това, от БСП няма да подкрепят такова решение. Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер вчера заяви, че България няма да изпраща военна помощ към Украйна по време на конфликта там.

Посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова заяви във видео, публикувано вчера на фейсбук страницата на руското посолство, че би искала да предупреди официалните български власти, че доставките на оръжия (включително от съветски произход) и бойни припаси за украинските националисти едва ли ще добави оптимизма за двустранния диалог, който засега и без това е влошен.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us