Новини

Пимпирев: Научната лаборатория на българската база на о-в Ливингстън ще бъде предпоставка за по-бързи и качествени открития

Предстоящото откриване на научна лаборатория на българската база на о-в Ливингстън ще е предпоставка за по-бързи и качествени открития и привличане на учени от цял свят. Това каза вчера пред радио „Фокус“ проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт и ръководител на 27-ата антарктическа експедиция. Той уточни, че привилегията българските учени да имат полярна база на ледения континент е предпоставка за научни открития от световна величина.

„Дълг към учените в българската база е това, че липсва лаборатория, където събраните материали от теренните проучвания да бъдат обработени веднага на място и след това да бъдат пренесени до по-прецизна апаратура на обитаемите континенти. С нашата база трябва да предложим инфраструктура, с която да работим нормално на този континент, който е бъдещето на човечеството. Тази година има непрекъснати резултати с много голяма стойност, които излизат даже преди материалите да бъдат прецизно обработени. Те ще пристигнат в България чак през месец май. Можем само да се гордеем с това“, коментира проф. Христо Пимпирев.

Той обърна внимание и на това, че доброто сътрудничество на учените на Антарктида с българското правителството и министерство на образованието и науката в лицето на националната полярна програма вече дават своите резултатите. Проф. Пимпирев изрази надежда да не се чака дълго, преди бюджетът на България за научни открития да стане съизмерим с този на редица други европейски страни.

Настоящата 27-ма полярна експедиция е към своя край и учените от Антарктида се очакват у нас до края на март, каза още той и обяви, че вече тече усилена подготовка за следващата 28-ма експедиция на Ледения континент.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us