Новини

Най-високо платеният архитект в света Норман Фостър ще прави Харков град на бъдещето

Британският архитект Норман Фостър, известен с възстановяването на сградата на германския Райхстаг и за проектирането на лондонския Милениум бридж, предложи помощта си за възстановяването на украинския град Харков.

Фондацията на 86-годишния архитект съобщи, че той е разговарял по видеоконферентна връзка с Игор Терехов, кмет на втория по големина украински град, който е отчасти разрушен след руското нашествие.

Фостър е предложил план за възстановяването на града, известен с архитектурата си в стил Ар Нуво. Една четвърт от сградите бяха унищожени след началото на нашествието на 24 февруари.

Архитектът е уверил, че иска „да събере най-добрите умове с най-големите таланти на света по отношение на планиране, архитектура, дизайна и инженерството“, за да започне веднага работа за възстановяването на Харков. Първият етап ще бъде да се разработи план за „град на бъдещето“, който да „комбинира най-ценното и почитано наследство на миналото с най-желаните и екологични инфраструктури и сгради“.

Кметът Терехов е заявил, че е виждал работата на архитекта и „би искал наистина да види този нов, прогресивен стил в нашия град“. „Бих се радвал да имаме център, който да стане една от силните точки на Европа“, добавил е той.

Според кмета са разрушени около 25% от сградите в града са разрушени и Харков се нуждае от нови болници, училища и детски градини, както и офиси за процъфтяващия си технологичен сектор. Всички подобни сгради трябва да бъдат оборудвани с бомбоубежища, добави той, като отбеляза, че жилищните сгради трябва да имат и подземни паркинги „с двойно предназначение“, които да могат да бъдат превърнати в убежища при спешна необходимост.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us