Новини

Не пропускайте последните дни на конферецията „Живот във Вселената“

Не пропускайте последните два дена от конференцията Живот във Вселената, с едни от най-добрите български астрофизици.

Въпросите за екзопланетите, възникнаването на живота, съществуването на извънземните, различните галактити, светлинното замърсяване и още много, много други ще са част от конференцията.

В София са големите имена в световните научни среди. Организаторите обръщат внимание на нобеловия лауреат проф. Дидие Кело, от Университета Кеймбридж (който откриват първата екзопланета, т.е. планета извън Слънчевата система, която се върти около звезда, подобна на Слънцето) и проф.  Димитър Съсълов от Харвард, един от лидерите на мисията „Кеплер“ на НАСА, която наблюдава над 100 000 звезди в четиригодишно търсене на екзопланети подобни на Земята.

През 2003 г. Съсълов открива най-отдалечената планета в нашата галактика чрез метода на пасажното търсене. Благодарение на този нов метод за засичане на далечни небесни тела астрономите са на прага на нова ера на изучаване и открития. Съселов установява и наличието на множество планети, близки по същност на планетата Земя. Проф. Хърбърт Левин, почетен професор по физика и почетен професор по биоинженерство в бостънския Northeastern University. Проф. Левин прилага методи от физиката за трудно решими проблеми в биологията и биомедицината, като лечението на рак. Д-р Мария Любенова, астроном в Европейската южна обсерватория и откривател в сферата на еволюцията на галактиките и черните дупки и проф. Кейт Адамала, от университета в Минесота, изследовател в сферата на създаването на синтетични клетки, чиито принос в генетиката и синтетичната биология могат да отговорят на въпроса: „Можем ли да създадем изкуствен живот?“.

„Ние сме пред прага на големи и важни научни открития в нова област определена от пресечните точки между биология, астрономия и химия. Тази конференция за първи път събира изтъкнати експерти, млади учени от целия свят и младото поколение изследователи от България, с амбицията да очертаят насоките на тази нова научна област.“ , каза проф. Димитър Съсълов.

Освен водещите международни експерти, в събитието ще се включат и млади учени от различни области, сред които и млади български изследователи. Ще има организирана и постерна сесия, на която студенти и млади изследователи ще покажат своите проекти и ще имат възможността да ги обсъдят със своите колеги от цял свят.

Според проф. Хърбърт Левин, преподавател по физика и биоинженерство в College of Engineering,  Northeastern University, Бостън: „През последните десетилетия бяха отбелязаха големи постижения в областта на астрономията, като например откриването на изобилие от екзопланети, в химията – разработването на синтетични мрежи с припокриване с геохимични процеси. В биологията се постигна детайлно разбиране на процесите, които са в основата на живите системи, установи се съществуването на различни екстремофили, напреднаха изследванията на геохимията и вкаменелостите на ранната Земя. Тези постижения, заедно, предлагат възможности за постигане на съществени пробиви в разбирането за възникването и разпространението на живата материя.“

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us