Новини

Необичаен радиосигнал уловиха астрономи

Астрономи засякоха радиосигнал на милиарди светлинни години от Земята, който е около 1000 пъти по-дълъг от обичайните и има периодичност, наподобяваща сърдечен ритъм, съобщи ЮПИ.

Учените за първи път засекли радиосигнала, наречен FRB 20191221A, през 2019 г. с помощта на радиотелескопа CHIME в Британска Колумбия, Канада.

Даниъл Мичили, постдокторант в Институт „Кавли“ за астрофизични и космически изследвания на Масачузетския технологичен институт, САЩ, каза, че радиосигналът веднага привлякъл вниманието му, защото бил необичаен. Той ръководил експеримента по откриването на бързи радиосигнали (FRB), докато бил изследовател в университета „Макгил“ в Канада.

„Находката повдига въпроса какво поражда този сигнал, на какъвто не сме се натъквали досега и как можем да го използваме за изследване на Вселената“, каза Мичили, един от съавторите на изследването. „Бъдещите телескопи се очаква да откриват хиляди бързи радиосигнали месечно и на този етап можем да откриваме много повече от тях“.

Бързите радиосигнали обикновено траят няколко милисекунди, но засеченият е с продължителност почти три секунди и включва взрив от радиовълни, повтарящ се на всеки 0,2 секунди по начин, наподобяващ сърдечен ритъм.

Авторите на изследването, публикувано в сп. „Нейчър“, пишат, че това е един от най-дългите бързи радиосигнали с най-ясна периодичност, засичан досега.

Източникът на FRB 20191221A е на няколко милиарда светлинни години от Земята, макар изследователите да не са наясно точно откъде идва. Те смятат, че източникът вероятно е пулсар или магнетар – видове неутронни звезди, които са плътни, бързо въртящи се разпаднали се ядра на гигантски звезди.

„Не са много обектите във Вселената, които излъчват стриктно периодични сигнали“, каза Мичили.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • Водата на Земята е дошла от астероиди
  Водата на Земята е дошла от астероиди

  Анализът на състава на пробите от материя, донесени на Земята от астероида Рюгу в рамките на японска космическа мисия, подкрепя теорията за извънземен произход на

 • Използват карти извън контекст за дезинформация
  Използват карти извън контекст за дезинформация

  Климатоскептиците откриха ново средство за разпространение в социалните мрежи на съмненията в теорията за климатичните промени: като публикуват извадени от контекста метеорологични карти, навеждащи към

 • Човек от Оксфорд ще ръководи Пътна инфраструктура засега
  Човек от Оксфорд ще ръководи Пътна инфраструктура засега

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството от служебния кабинет арх. Иван Шишков назначи Иво Иванов за председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“. Иво

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us