Новини

Необичайни растения се появиха в Непал, причината е глобалното затопляне

Необичайни растителни видове се появиха в най-стария национален парк в Непал в резултат на глобалното затопляне, съобщи Фондация Томпсън Ройтерс.
Големи площи от парка Читван в южната част на Непал са покрити с моминска вратига – многогодишно растение, което е от семейството на маргаритките. До съвсем скоро то е било рядко срещано в непалския парк, а сега създава сериозни проблеми на управата.
Растенията, които не са типични за Непал, се разпространяват бързо в последните години и в известна степен това се дължи на покачването на температурите, обяснява професорът по ботаника Бхарат Бабу Шреста от университета Трибхуван, намиращ се в покрайнините на столицата Катманду.
„Променящият се климат изглежда е благоприятен за растения, които не са местни, за да се развиват по-бързо“, казва експертът.
Необичайните растения в парка Читван, чиято площ е 950 кв. километра, са избуяли в много пасища и влажни зони. Те пък осигуряват храна и подслон на емблематичните представители на дивата природа, обитаващи парка.
Този проблем се наблюдава в паркове и резервати по целия свят заради глобалното затопляне, обясняват експертите.
„Паркът е изправен пред загуба на местообитания с будеща тревоги скорост“, притеснен е Ананат Баран от управата на Читван. „Загрижени сме за бъдещето на дивата природа.“
В последното десетилетие тревните площи на парка са нападнати от растения като моминска вратига, лантана, азиатската лоза-плевел Persicaria perfoliata и плевели от вида Chromolaena odorata, които са смятани за едни от създаващите най-много проблеми, казва още Барал.
В резултат на това части от тревните площи на непалския парк, използвани за храна от обитателите на дивата природа като индийски носорози, елени и антилопа, частично или напълно са изчезнали.
Според последното картографиране на пасищата, което е от 2016 г., площта на парка и неговата буферна зона, покрити с трева, са се свили до 6% спрямо 20% през 1973 г.
Борбата с инвазивните растения води до сериозно увеличаване на разходите за поддръжка. Около 40% от бюджета за развитите на парка Читван отиват за почистване на плевелите и нетипичните за райони растения.

Автор

Geomedia Magazine

geomedia.bg

От категорията

 • Спряха строителството на Карадаре
  Спряха строителството на Карадаре

  Върховният административен съд (ВАС) спря окончателно строителството на Карадере. Компанията, чиято собственост е комплексът „Макси“ на столичния бул. „Симеоновско шосе“, възнамеряваше да направи луксозен къмпинг

 • Започва ремонтът на столичния булевард „Дондуков“
  Започва ремонтът на столичния булевард „Дондуков“

  Днес започва ремонтът на столичния булевард „Дондуков“. За превозни средства се затварят бул. „Княз Ал. Дондуков” между бул. „Цар Освободител“ и ул. „Веслец“ и по

 • Изграждат шумаизолиращи стени на АМ Струма
  Изграждат шумаизолиращи стени на АМ Струма

  През юни 2020 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви обществена поръчка за изработване на акустични и конструктивни проекти за изграждане на шумозащитни съоръжения за жилищни територии

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us