Новини

Непалското правителство иниицира почистване на Еверест

Началото на алпинисткия сезон на Еверест ще бъде предшествано от мащабно почистване. То е инициирано от правителството на Непал и организатори на експедиции към най-високия връх. Почистването ще се осъществи на височина 6400 метра, в района на втория базов лагер, където има много натрупани боклуци след серия смъртоносни лавини. На шерпи и катерачи са раздадени по 10 платнени торби с вместимост до 80 кг. След като бъдат напълнени, торбите ще бъдат натоварени на хеликоптери и свалени по-ниско в планината. Така шерпите няма да рискуват да пренасят тежки товари през коварния ледник Кумбу до базовия лагер. Също така ще бъдат спестени и пари, тъй като хеликоптерите, които иначе са използвани за доставяне на въжета, няма да се връщат празни, а натоварени с боклук.

Като допълнителна мярка за справянето с боклука любитерите катерачи ще бъдат призовавани да събират боклук по маршрутите им, а шерпите, пренасящи екипировка нагоре ще получават по 2 долара на килограм за боклук, който свалят надолу.

В предишни опити са били почистени 16 тона боклук от Еверест, но няма точна оценка колко още има в планината.

Катерачите обикновено пристигат през април и ще се опитат да достигнат до върха през май, когато условията са най-благоприятни. През 2016 г. 600 души са изкачили Еверест, като тази година се очаква нарастване на броя им.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us