Новини

Нидерландски музей трябва да върне златни находки на Украйна, а не на окупирания Крим

Върховният съд на Нидерландия потвърди решението за връщането на кримското злато на Украйна, съобщиха световните осведомителни агенции. Античните артефакти бяха изложени в музея „Алард Пиърсън“, когато Русия анексира Крим през 2014 г. В този момент от музея решиха да задържат изложените екземпляри, тъй като и Украйна, и музеите в обявения за руски от Русия Крим изискаха връщането на експонатите.

Сега съдът реши музеят „Алард Пиърсън“ да върне тези произведения на изкуството на Украйна, а не на музеите в Крим и косвено на Русия.

Сред експонатите има масивен златен скитски шлем и златна огърлица, всеки от които тежи над 1 кг.

ООН, Европейският съюз и Нидерландия зачитат териториалната цялост на Украйна и признават границите отпреди 2014 г.

Съдебни решения на нидерландски съдилища от 2016 г. и 2021 г. гласяха, че артефактите трябва да бъдат върнати на Украйна. Апелативният съд постанови през 2021 г., че според украинските закони експонатите трябва да бъдат съхранявани в Националния исторически музей в Киев „докато се стабилизира ситуацията в Крим“.

Решението от 2021 г. представлява справедлив баланс между правата на музеите и интересите на държавата Украйна по отношение на опазване на културното наследство, се казва в решението на Върховния съд.

Украинският президент Володимир Зеленски нарече решението пример за холандско „лидерство в защитата на международното право“. В туит той благодари на холандския премиер Марк Рюте за планираното връщане на „скитското злато“.

Музеите, които са заели произведенията, твърдят, че условията на заема им са били нарушени и че археологическите артефакти, открити от кримска земя, принадлежат там, независимо от политиката.

 

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us