Новини

Нил или Амазонка е номер 1 – започва проучване

Коя е най-дългата река в света? Нил или Амазонка? Международна експедиция ще се опита да отговори на този въпрос, който битува от десетилетия, плавайки с кану по прочутата река в Южна Америка, дълга над 6000 километра, предаде Франс прес.

На борда на три лодки, задвижвани от слънчева енергия, членовете на експедицията „Река Амазонка: от леда до морето“ планират да потеглят следващия април от перуанските Анди, за да достигнат Атлантическия океан шест месеца по-късно, след като прекосят Колумбия и Бразилия.

„Основната задача е да се картографира реката и да се документира нейното биоразнообразие за научни цели“, обяснява бразилският изследовател Юри Санада, който координира проекта и планира да заснеме документален филм.

Амазонка, която е в сърцето на най-голямата тропическа гора в света, отдавна е призната за най-мощната река в света, чийто дебит е по-голям от този на Нил, Яндзъ и Мисисипи, взети заедно.

От десетилетия обаче има спор коя от реките Нил и Амазонка е по-дълга, което се дължи отчасти на липсата на консенсус за това къде започва и свършва южноамериканската река.

Книгата на рекордите на Гинес отрежда първото място на Нил, като отбелязва, че въпросът коя е най-дългата река е по-скоро въпрос на дефиниция, отколкото просто на измерване.

Според енциклопедия „Британика“ Амазонка е дълга приблизително 6400 километра от извора си – река Апуримак в южната част на Перу, докато дължината на Нил е 6650 километра.

През 2014 г. американският невролог и изследовател Джеймс Контос обаче развива теория, според която Амазонка може да извира от друга река – Мантаро, разположена по на север. Ако експериментът вземе предвид тази точка и по-южното устие на делтата, това би могло да означава по-голяма дължина за Амазонка, казва Контос.

Експедицията, в която ще участва и Селин Кусто – внучката на легендарния океанограф Жак-Ив Кусто, ще обхване и двете реки Апуримак и Мантаро.

Подкрепена от редица международни организации, експедицията в някои участъци ще бъде придружавана от помощна лодка, която ще служи като база за аудиовизуална и научна работа.

Анаконди, каймани, ягуари… нито едно от животните по маршрута не плаши Юри Санада. „Това, което ме безпокои най-много, са трафикантите и незаконните миньори“, признава той и обяснява, че канутата ще бъдат оборудвани с бронирани кабини. Експедицията преговаря с властите и за възможността за въоръжен ескорт в най-опасните участъци.

Ако проектът се окаже успешен, той може да бъде възпроизведен и по Нил, казва Санада, който обаче е наясно, че спорът може никога да не бъде разрешен. Според него обаче интересът към тази своеобразна „надпревара“ предоставя възможност да се насочи общественото внимание към природните богатства на Бразилия и необходимостта от опазване на планетата.

„Амазонка е (отчасти) в Бразилия, но последиците от нейното унищожаване и задължението да я опазим принадлежат на целия свят“, казва координаторът на проекта Юри Санада.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us