Новини

Нобел за икономика – за влиянието върху климата

Нобеловата награда за икономически науки за 2018 г. бе присъдена на американеца Уилям Д. Нордхаус „за интегриране на климатичните промени в дългосрочния макроикономически анализ“ и на сънародника му Пол М. Ромър „за интегриране на
технологичните иновации в дългосрочния макроикономически анализ.“
Направените от тях заключения значително разшириха обхват на икономическия анализ чрез изграждане на модели, които обясняват как пазарната икономика взаимодейства с природата.
Двамата лауреати изградиха методи, които отговарят на едни от най-важните и изискващи спешен отговор предизвикателства на нашето време: да бъде съчетан трайният световен икономически растеж в дългосрочна перспектива с благоденствието на населението на планетата, посочва Кралската академия на науките. Двамата ще си поделят наградата от 9 милиона шв. крони.
Уилям Нордхаус е роден през 1941 година. Той работи в Йейлския университет. Интересите на учения са свързани с влиянието на икономическите процеси върху природата и той изучава модела на изчисляване на икономическото благосъстояние като се има предвид „природния капитал.
Професорът от Станфордския университет Пол Ромър, който е роден през 1955 г., е един от основоположниците на новата теория за икономическия растеж, която разглежда кризите като период на нови възможности.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine

geomedia.bg

От категорията

 • Леден архив на Антарктида
  Леден архив на Антарктида

  Учени от Френския национален център за научни изследвания планират да създадат леден архив в снежна пещера в Антарктида. В нея ще се пазят дълбочинните проби

 • Лиляна Павлова на среща с катарски министър
  Лиляна Павлова на среща с катарски министър

  Българските компании да бъдат привлечени в изпълнението на амбициозните строителни проекти във връзка с домакинството на Катар за Световното първенство по футбол през 2022 г.

 • Шесто издание на програма за обучение на предприемачи
  Шесто издание на програма за обучение на предприемачи

  Започна кандидатстването за шестото издание на програмата за обучение на предприемачи Start It Smart (Pre-Accelerator). Програмата включва 10-седмична интензивна подготовка на екипи от начинаещи предприемачи

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us