Новини

Нобелът за химия за изграждането на молекулите

Асиметричната органокатализа на Бенямин Лист и Дейвид Макмилан им донесе Нобеловата награда за химия за 2021 г.

Нобеловата награда по химия е третата, връчена тази седмица, след тези за медицина и физика.

„Повечето химични реакции са много бавни и трябва да им помогнем,“ а дълги години са познати само метали и ензими като катализатори, без да е известно, че може да се използват малки органични молекули. Откритието на Макмилан и Лист преди двайсетина години създава „напълно нов начин“ на мислене как да се изграждат молекули, а човечеството вече обира ползите, обясни Пернила Стапседе от Нобеловия комитет.

Дейвид Макмилан, роден през същатавъв Великобритания и защитил дисертация в САЩ, работи за Принстън след някои ключови открития в Бъркли. Той работи с метални катализатори, които влагата лесно унищожава, и трси начини да разработи по-устойчиви катализатори, един от които се оказва отличен за органичната органокатализа.

Роденият през 1968 г. Бенямин Лист, директор на института „Макс Планк“ в Мюлхайм на Рур, се чуди дали е необходим цял ензим за катализа, или процесът може да се сведе до аминокиселина.

„Днес имаме нов, мощен инструмент за създаване на органични молекули,“ като органичната катализа се счита за много по-устойчива и природосъобразна от металната, отбелязват от Нобеловия комитет. Всяка от стъпките при металната катализа оставя отпечатък в околната среда. Ползата излиза отвъд пределите на фармацевтиката и медицината; изследователите вече могат „ефикасно да изграждат всякакви неща от нови лекарства до молекули, които улавят светлината в соларните клетки“.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура
  Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура

  Предприемачите и общината имат нужда от диалог, за да се стигне до по-справедливо изграждане на инфраструктура. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх.

 • Дрон летя рекордно дълго
  Дрон летя рекордно дълго

  Безпилотният летателен апарат „Фън Жу 3-100“, проектиран от китайски студенти, постави рекорд за продължителен полет на дрон – 80 часа, 46 минути и 35 секунди,

 • СпейсЕкс изстрелва нов Дракон до края на месеца
  СпейсЕкс изстрелва нов Дракон до края на месеца

  Компанията „СпейсЕкс“ ще изстреля нов кораб „Дракон“ за третата мисия на астронавти на Международната космическа станция (МКС), съобщи ЮПИ. Екипажът ще се отправи към МКС

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us