Новини

Нобелова награда за GPS в мозъка

Учените Джон О’Кийф, Мей-Брит Мозер и Едвард Мозер са тазгодишните носители на Нобелова награда за физиология и медицина. Отличието им се присъжда за откритията им на клетки, съставляващи позиционираща система в мозъка.

Наградата се поделя от О’Кийф, от една страна, и Мей-Брит Мозер и Едвард Мозер, от друга.

Тазгодишните Нобелови лауреати са открили система ориентирането в пространството вътре в мозъка. Медиците са демонстрирали клетъчната основа, върху която се развиват по-висши познавателни функции. Изследванията на тримата учени показват колко сложен интелектуален процес извършват нервните клетки на главния мозък, за да се ориентира човек успешно в пространството.

През 1971 г. Джон О’Кийф открива първия компонент от позициониращата система. Ученият установява, че тип нервни клетки в мозъчна зона, известна като хипокампус, винаги се активират, когато плъх се намира на определено място в стая. Други нервни клетки се активират, когато гризачът се намира на други места. О’Кийф стига до заключението, че тези клетки за място (неврони за място) формират карта на стаята.

Над три десетилетия по-късно, през 2005 г., Мей-Брит и Едвард Мозер откриват друг ключов компонент в мозъчната система – нервните клетки грид-неврони, които генерират координатна система и позволяват точното определяне на местоположението и откриването на път.

Откритията на тримата Нобелови лауреати разрешават проблем, занимавал философи и учени столетия наред – как мозъкът създава карта на заобикалящата ни среда и как си намираме път през сложна среда.

Автор

Теодора
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us