Новини

Нобеловите награди 2023

Мир

Нобеловата награда за мир беше присъдена на лишената от свобода активистка Наргес Мохамади за борбата ѝ срещу потисничеството на жените в Иран, предаде Асошиейтед прес. Мохамади, една от водещите ирански правозащитнички, се бори за повече права на жените и за премахване на смъртното наказание. В момента Мохамади излежава няколко присъди – общо около 12 г. лишаване от свобода –  в затвора Евин в Техеран, сочат данни на правозащитната организация “Фронт лайн дифендърс“ (Front Line Defenders). Обвиненията включват разпространение на пропаганда срещу държавата.

Тя е заместник-ръководителка на „Центъра на защитници на правата на човека“ (ЦЗПЧ) – неправителствена организация, ръководена от носителката на Нобеловата награда за мир за 2003 г. Ширин Ебади. Мохамади е деветнадесетата жена, която печели връчваната от 122 години награда.

Литература

Норвежецът Юн Фосе получи Нобелова награда за литература за новаторски пиеси и проза, които дават гласност на неизказаното, съобщи сайтът Nobelprize.org. Голямото по обем творчество на Фосе e на нинорск – една от двете официални версии на норвежкия език. Юн Фосе твори в множество жанрове – пиеси, романи, поезия, есета, детска литература. Той е и преводач на художествена литература.

Макар да е сред най-популярните автори на пиеси в света, той става разпознаваем най-вече заради прозата си, каза в речта си по повод обявяването на наградата председателят на Нобеловия комитет Андерс Олсон.

Подобно на своя велик предшественик в литературата, написана на нинорск – Таряй Весос, Фосе съчетава в едно локалното – едновременно географски и лингвистично, и модерните художествени похвати. Фосе е последовател на Самюъл Бекет, Томас Бернхард и Георг Тракл, чиято песимистична гледна точка споделя. Визията му за света обаче не би могла да бъде определена като резултат от нихилистична концепция за света. В творчеството на Фосе има много топлота и хумор, наивност и уязвимост.

Физика

Кралската шведска академия на науките реши да удостои с Нобеловата награда за физика за 2023 г. Пиер Агостини от университета на щата Охайо, САЩ, Ференц Краус от Института „Макс Планк“ за квантова оптика и от университета „Лудвиг-Максимилианс“ Мюнхен, Германия и Ан Л’Юийе от университета Лунд, Швеция за експериментални методи за генериране на атосекундни светлинни пулсации за изследване на диниката на електроните в материята“, съобщи генералният секретар на академията Ханс Елегрен.

Тримата Нобелови лауреати за 2023 г. получават признание за експериментите си, с които дават на човечеството нови инструменти за изследване на света на електроните в атомите и молекулите, се посочва в прессъобщението на академията. Пиер Агостини, Ференц Краус и Ан Л’Юийе показаха начин за създаване на изключително кратки светлинни пулсации, които може да се използват за измерване на бързите процеси, при които електроните се движат или променят енергията, посочват от шведската академия.

Химия

Американските учени Мунги Бавенди и Луис Брус и руснакът Алексей Екимов, който работи в САЩ, спечелиха Нобелова награда за химия часове след като в изключително необичайно изтичане на информация шведски медии съобщиха имената им преди официалното им обявяване, предаде Асошиейтед прес.

Тримата учени бяха удостоени с престижното откритие за откриването и синтеза на квантовите точки.

„Имаше съобщение за пресата, изпратено по все още неизвестни причини. Тази сутрин бяхме много активни, за да разберем какво точно се е случило“, каза Ханс Елегрен, генерален секретар на Кралската шведска академия на науките по време на пресконференцията, на която беше обявена наградата.

Медицина

Тази година Нобеловата награда за медицина получават родената през 1955-а година в Унгария изследователка Каталин Карико и 64-годишният американец Дрю Уайсман за разработките си за ваксини срещу Ковид-19. Двамата работят заедно в университета в Пенсилвания, а Карико – и в университета в Сегед, Унгария.

„Чрез своите забележителни резултати, които из основи промениха разбирането ни за това как генетичната информация (иРНК) взаимодейства с човешката имунна система лауреатите допринесоха за изключително бързото темпо за разработка на ваксините по време на една от най-големите заплахи за човешкото здраве в модерните времена“, гласи аргументацията на Нобеловия комитет.

Ваксините на BioNTech от Майнц и на американския концерн Moderna са първите два продукта на базата на иРНК, излезли на пазара. Нобеловият комитет изтъква гъвкавостта и скоростта, с която са били разработени съответните препарати. Това открива пътя за използването на новата платформа и за ваксини срещу други инфекциозни заболявания: „В бъдеще технологията би могла да се използва за добавката на терапевтични протеини и за лечение на определени видове рак.“

Икономика

Последната Нобелова награда, която се връчва тази година – за икономически науки – се присъжда на американката Клаудия Голдин, съобщи Кралската шведска академия на науките. Основната причина за наградата е нейната работа по отношение на участието на жените на трудовия пазар.

Пари

В парично изражение Нобеловите награди носят на лауреатите 11 милиона шведски крони (около 1 милион долара). По време на церемониите по награждаването през декември победителите получават също 18-каратов златен медал и грамота.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us